Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na sastanku s J. Kosor Pahor najavio slovensku deblokadu dvaju poglavlja

Pregovori RH i EU: Otvaranje Ribarstva i Okoliša do 19. veljače

pahor kosor
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/13
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
13.01.2010.
u 14:55

U vrlo srdačnom razgovoru, koji je započeo sijelom uz otvoreno ognjište i Pahorovom opaskom kako vatra u kaminu može ugasnuti, ali “ne i vatra između nas”, predsjednici vlada dogovorili su osnivanje mješovite komisije koja će napraviti inventuru otvorenih pitanja, dijagnozu problema i predložiti rješenje.

Do 19. veljače, kada se očekuje sljedeća pretpristupna konferencija, Slovenija će dopustiti otvaranje dvaju od tri poglavlja u kojima imaju zadršku, izjavio je nakon radnog susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor slovenski šef vlade Borut Pahor u Kranjskoj Gori. Iz izvora bliskih B. Pahoru doznaje se da su to Ribarstvo i Okoliš.

“Vatra se neće ugasiti”

U vrlo srdačnom razgovoru, koji je započeo sijelom uz otvoreno ognjište i Pahorovom opaskom kako vatra u kaminu može ugasnuti, ali “ne i vatra između nas”, šefovi vlada dogovorili su osnivanje mješovite komisije koja će napraviti inventuru otvorenih pitanja, dijagnozu problema i predložiti rješenje. Na razini vlada najavljeno je i brzo imenovanje članova u komisiju. Nadalje, Kosor i Pahor objavili su zajedničku inicijativu za održavanje konferencije o važnosti zapadnog Balkana za mir i sigurnost Europe te o europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe.

– Slovenija, koja je članica EU i NATO-a, te Hrvatska, koja je članica NATO-a i pred vratima Europske unije, zajedno mogu pomoći susjednim zemljama na putu u euroatlantske integracije – rekla je Kosor. Pahor je kazao kako je već obavio preliminarne razgovore te da će na konferenciju doći šefovi država i vlada zemalja JI Europe te predstavnici EK-a i Vijeća Europe. Danas je u Kranjskoj Gori dogovoreno i oživljavanje mješovitog odbora za gospodarstvo.

Zanimljivo, snježna epizoda više nego srdačnih odnosa Jadranke Kosor i Boruta Pahora odvijala se u malom hotelu Miklič, omiljenom mjestu za zimski odmor slovenskog premijera i u susjedstvu vikendice Mihe Pogačnika, velikog protivnika Arbitražnog sporazuma.

Simbolika trinaestice

Obiteljski hotel slovenski je protokol ocijenio neprikladnim, ali je sastanak tamo ipak održan na izričito traženje B. Pahora. Sastanak je održan 13. siječnja u 13 sati u hotelu na kućnom broju 13. Sve te trinaestice nisu pokvarile odlične odnose i radni ručak: rižoto od ječma s radičem za predjelo, punjena teletina s bijelim tartufima, okruglice sa suhim kruškama i kuhanim krumpirom za glavno jelo te štrukle sa sirom. Uza sve te ljepote, i Ljubljanska banka i nuklearka Krško djelovale su, pretpostavlja se, lakše rješivima. 

Ključne riječi

Komentara 442

OJ
Ojhaa
14:58 13.01.2010.

Več sat vremena kasne sa izjavom za javnost, morat če netko u sobu da ih odljepi.....

MU
Mućanin
16:54 13.01.2010.

RE:EU@čedo! Da, za mene su po svom ponašanju Slo alpski srbi!!!

MA
maraton
12:58 13.01.2010.

More ne dirajte!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije